14. 5. 2021 proběhl Projektový den s nutriční terapeutkou v přednáškovém sále Střední školy prof.Zdeňka Matějčka.
Nutriční terapeutka Andrea Červková, která dlouhodobě pracuje u našeho smluvního partnera Domov pro seniory Sluníčko, seznámila žáky oboru Stravovací a ubytovací služby pomocí výkladu a názorných ukázek na interaktivní tabuli s vybranými druhy diet a jejich vlivu na léčbu nemocí.

Byly popsány diety :

a) redukční,

b) diabetická

c) šetřící

d) bezlepková a bezlaktózová intolerance

e) vláštní možnosti výživy Sipping

V každém bloku si žáci mohli prohlédnout a degustovat suroviny vhodné pro jednotlivé diety (umělá sladidla, nízkokalorické potraviny, bezlepkové a bezlaktózové potraviny a umělou výživu). V závěru žáci vyplnili test a následovala diskuze. Žáci si odnesli poznatky o jednotlivých dietách a jejich přípravě. Seznámili se také se specifickými nároky pro jejich využití a surovinami, které diety  vyžadují.

Poznatky mohou žáci  uplatňovat na odloučených pracovištích domovů pro seniory, kde vykonávají odborný výcvik. Využijí je i po absolvování oboru.

Tyto přednášky je vhodné opakovat i pro nové ročníky.

Projektový den připravila učitelka odborného výcviku oboru Stravovací a ubytovací služby Bc. Lucie Tomášková.